VOLOP Meierijstad

Meierijstad neemt als derde gemeente deel aan het project VOLOP Brabant. De doelstelling van dit project is het bevorderen van de aantrekkelijkheid van het centrum van middelgrote steden in Brabant. VOLOP Meierijstad richt zich hierbij op de centra van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel.  Door gebruik te maken van tijdelijk leegstaande panden krijgen startende ondernemers, culturele- en maatschappelijke initiatieven de kans om hun concept onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Door deze lokale initiatieven ruimte te bieden, krijgt het eigen gezicht van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel weer meer kleur en neemt de aantrekkelijkheid van deze centra toe.

VOLOP Meierijstad is een project van de Gemeente Meierijstad in samenwerking met het centrummanagement in Meierijstad en VOLOP Brabant. De provincie Noord-Brabant ondersteunt de samenwerking door de inbreng van kennis en het verbinden van diverse relevante partijen. 

Projectleiding VOLOP Meierijstad

Projectleider van VOLOP Meierijstad is Donna van den Bosch. Zij is verheugd met de kans om als projectleider een bijdrage te leveren aan de aantrekkelijkheid van de centra van Meierijstad: “VOLOP Meierijstad is voor mij een mogelijkheid om centra, waar ik vaak ook zelf te vinden ben, weer aantrekkelijk te maken voor jong en oud. VOLOP Meierijstad is een project met voordelen voor alle betrokkenen. Gemeente, pandeigenaren en initiatieven werken samen aan een binnenstad  waar de bezoeker graag komt. Iedereen is uitgenodigd om mee te denken en mee te doen. Dus, ben je kunstenaar, maatschappelijk betrokken of een startende ondernemer en heb je een innovatief of uniek idee? Laat het ons weten dan kunnen we samen met jou in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Met een gemotiveerd team gaan we hier samen aan werken.”

Kenmerkend voor de VOLOP-aanpak is het uitgangspunt dat een initiatief voor alle betrokkenen een duidelijke meerwaarde moet bieden. Daarom worden de initiatieven nauwkeurig gescreend voordat zij worden voorgesteld aan de vastgoedeigenaren en makelaars. Tijdens het gehele proces van het plaatsen van een initiatief is VOLOP, voor alle partijen, het aanspreekpunt. VOLOP brengt de partijen bij elkaar en biedt begeleiding waar nodig.

 

Creatief Rooi: ontmoeten in creativiteit voor iedereen  

Creatief Rooi is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor alle mensen die zich eenzaam voelen of gewoon behoefte hebben aan een gezellige middag of een leuk contact. Deze ontmoetingsplek is tevens een podium voor alle creatieve mensen uit Sint-Oedenrode die hun creatieve werken willen tonen aan hun Rooise dorpsgenoten. De initiatiefneemster Marianne Bekkers richtte de Stichting Creatief Rooi op. Daarnaast kreeg ze het voor elkaar een heel team van vrijwilligers te verzamelen die samen met het bestuur en zijzelf Creatief Rooi invulling geven. Veel lezingen, workshops en exposities zorgen voor veel levendigheid. Marianne en haar collega’s doen er alles aan om de drempel zo laag mogelijk te houden en iedereen welkom te heten. Op deze wijze hoopt Creatief Rooi de eenzaamheid onder alleenstaanden, ouderen en alle mensen die sterk behoefte hebben aan contact, een plaats te bieden waar ze welkom zijn, waar vriendelijke gastvrouwen een praatje maken of een kopje koffie aanbieden of waar men gewoon even kan genieten van de prachtige werken, vervaardigd door creatieve dorpsgenoten.

Marianne heeft dankzij haar uitgebreide netwerk vele lokale sponsoren binnengehaald. Verder wordt er veel samengewerkt met andere culturele organisaties waardoor de agenda steeds verrassend blijft. Naast mensen verbinden en een podium bieden aan creatievelingen, heeft Creatief Rooi als derde doelstelling een bijdrage leveren aan een mooier centrum. En gezien de reacties van de bezoekers is ze dat zeker gelukt!

Borchgrave 7, Sint Oedenrode

 

Studio Christian van Hedel  

Met veel internationale bekendheid in landen als Amerika, Indonesië en Taiwan werd het nu tijd dat men Christian van Hedel in Veghel ging leren kennen. Vanaf 2 december 2020 is in de Hoofdstraat 25 de Art Studio van Christian geopend. Christian maakt moderne abstracte kleurrijke kunstwerken in de vorm van schilderijen, beschildert objecten, mixed media, fotografie en foto-art. Zijn werk ontstaat uit emoties en gebeurtenissen die hem persoonlijk raken. Deze emoties liggen verborgen in zijn ‘verhalen op het doek’. Het onbewuste wordt getransformeerd naar het bewuste. Het creëren van beeldend kunst is voor hem als het vertellen van een verhaal of poëzie.

Zijn ervaring in standbouw en zijn creativiteit zorgde ervoor dat het pand, na weken van hard werken, een ware metamorfose onderging. Vanaf de winkelstraat in het centrum van Veghel kun je door de etalage van de Art Studio naar de galerie ruimte kijken. Witte muren gevuld met mooie kleurrijke moderne en abstracte werken. Een prachtige galerie waar hij ook een open werkruimte heeft gecreëerd waar hij zelf bezig is met het creëren van nieuwe kunstwerken en waar het voor iedereen mogelijk is deel te nemen aan workshops. Uiteraard zijn zijn werken er te koop. Maar Christian beschildert ook beeldjes in de vorm van pinguïns, in allerlei formaten. Leuk als cadeau of om jezelf mee te verblijden. 

De vele bezoekers die Christian heeft mogen ontvangen reageren zo enthousiast op zijn kleurrijke invulling. Een echte aanwinst voor het centrum van Veghel. Ook de Rabobank wil dit initiatief steunen, dus ontving Christian een check van hen ter ondersteuning van zijn culturele onderneming. 

Unicef Pop Up Goede Doel store

Een pop-up store gerund door 50 studenten van het KW1C met als doel geld op te halen voor Unicef. Studenten vanuit verschillende richtingen zoals retail & marketing, communicatie en accountmanagement regelden de inkoop van producten, zochten naar samenwerkingen in de regio en verzamelden tweedehands of zelfgemaakte producten.

Een mooie samenwerking met VB&T vastgoed en nog vele lokale partijen. De opbrengst is niet alleen een sfeervolle invulling van het leegstaande pand, maar ook positieve energie en ruim 1700 euro voor Unicef. Dit initiatief is de gehele maand december van 2022 gevestigd in het pand aan de Wiekslag 16 in Veghel. Wat een geweldige samenwerking. 

 

 

Thuis in Rooi: een ontmoetingsplek vol activiteiten 

“Doe mee, help mee, voor door en met elkaar”. Dit motto vormt de basis van de droom van de zussen Annemieke en Pieternel van der Vleuten. Thuis in Rooi is een bruisende huiskamer waar ontmoeten en verbinden het centrale thema is. Begonnen met een moodboard waarop de eerste ideeën stonden, werd de droom steeds concreter en werd er al snel een vrijwilligersorganisatie opgezet waarbij professionaliteit, daadkracht, kwaliteit en innovatief vermogen kenmerken zijn van het organisatiemodel. Gedreven door enthousiasme, en vanuit een maatschappelijk hart, hebben zij een ontmoetingscentrum gecreëerd voor jong en oud; alles draait hier om ontmoeten, elkaar vooruit helpen en deelnemen aan leuke activiteiten.

Bij Thuis in Rooi word je gestimuleerd om je eigen talent in te zetten en te ervaren hoe waardevol en leuk het is om elkaar te helpen. Zo is er bijvoorbeeld een repaircafé, een brei- en haakclub en een plantenbieb. Ook kun je hier rustig de krant lezen, een plaatje draaien of samen een taart bakken. Natuurlijk is er altijd ruimte voor een goed gesprek aan de aanschuiftafel of kun je kiezen om samen te gaan wandelen. Bij alle activiteiten staat het verbinden en samen actief zijn voorop. Dit mooie initiatief vind je in het voormalige ABN AMRO pand aan de markt in Sint Oedenrode. Mooie samenwerking met pandeigenaar gebr. van Stiphout Projectontwikkeling.

 

Healing Zentrum

“Wat je aandacht geeft groeit! Wij hebben aandacht voor het leven. En wij gunnen jou ook een mooi en interessant leven. Je bent welkom!“ Met dit motto word je als bezoeker uitgenodigd bij het Healing Zentrum van Jos Janssen en Silvie van Hoek. Twee aimabele mensen die er alles aan willen doen om je te helpen bewust en gelukkig te leven. Alles wat wordt aangeboden heeft als doel je te helpen ontspannen, je te ondersteunen bij je genezingsproces en je ware zelf te ontdekken.

Het Healing Zentrum is duidelijk een plaats waar je tot rust kunt komen Een plek waar je kunt binnenlopen voor een goed gesprek, een meditatie of een interessante lezing. Een meditatieruimte en een winkel waar alles gericht is op lichamelijk en geestelijk welzijn. Hier kun je onthaasten maar je kunt je ook verliezen in de schat aan mineralen, armbandjes, kaarsen en houten beelden die je in de winkel kunt kopen.

Een eigentijds winkel met een bijzonder maatschappelijk concept; een ware verrijking voor niet alleen de individuele bezoeker maar voor heel Sint-Oedenrode. Zoals Silvie zegt: “Bij ons kies je voor een uurtje voor jezelf. Door je denken een pauze te geven onthult je de stilte… en stilte onthult wijsheid.

Leuk dat de regionale krant die mooie initiatief oppikte en er een artikel over schreef. 

Borchgrave 3, Sint Oedenrode

 

 

 Ateljé 90

Kunstenaarscollectief Ateljé 90 zorgt ervoor dat de Hoofdstraat in Schijndel weer wat meer kleur heeft. Het collectief, dat bestaat uit zeventien kunstenaars, heeft zijn intrek genomen in een etalage midden in het centrum van Schijndel! Vier kunstenaars wilden de uitdaging wel aan gaan om werken te exposeren in de etalage. Allemaal met een eigen stijl en werkwijze: van houtskooltekeningen tot aquarellen en van acryl tot drie dimensionale beelden.

De groep bestaat uit zowel amateur- als professionele kunstenaars. Het is voor de eerste keer in de 30-jarige geschiedenis dat het kunstenaarscollectief gevraagd is om een etalage in te vullen. Dit hebben ze dan ook gedaan met heel veel aandacht en plezier. Het resultaat mag er ook zeker wezen!

Hoofdstraat, Schijndel

 

 

Phoenix Cultuur 1.0

Geïnspireerd door het tv programma ‘Project Rembrandt’, hebben achtentwintig schildercursisten van Phoenix Cultuur, tijdens de lockdown vanuit huis, een eigen interpretatie gemaakt van het wereldberoemde 17e -eeuws schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Zij gaven het de naam ‘Het meisje met de parel op z’n Meierij’s’. Uiteraard wilde Phoenix Cultuur deze kunstwerken aan het publiek laten zien. Er zitten geweldig mooie imitaties bij maar ook eigen interpretaties. Zelf een meisje met de parel welke getest wordt op corona! Het pand aan de Meierijgaarde 29 ligt centraal en leent zich prima voor deze etalage-expositie. Deze bijzondere etalage-expositie in het centrum van Veghel was te bewonderen van februari t/m april 2021. Hierna trokken deze werken door naar het centrum van Schijndel en Sint-Oedenrode.

Bij verschillende ondernemers in Veghel hing een etalageposter welke de voorbijganger, middels een QR-code, opriep te stemmen op zijn of haar favoriet. Alle stemmers maakten kans op één van de vier prijzen die beschikbaar werden gesteld door vier lokale ondernemers. Eentje gaf oorbellen van parels weg. Heel passend!

Dit alles kon uiteraard niet zonder een leuke prijsuitreiking. Met in totaal 157stemmers heeft de reizende etalage-expositie een mooi eerste succes gevierd in Veghel. En dus werd deze op 22 april uitgereikt buiten in het zonnetje op de Noordkade.

Leuke samenwerking met vastgoedeigenaren, Phoenix en de cursisten die dit voor Meierijstad deden! 

 

 

Stichting STUK

Voor panden die om wat voor reden niet kunnen worden ingevuld is VOLOP Meierijstad op zoek gegaan naar kunstenaars die zich in willen zetten om de etalage mooi in te richten. Voor het pand aan de Hoofdstraat 49 in Veghel vonden we STUK, wat staat voor Stichting Udense Kunstenaars. Elke zes weken werd de etalage opnieuw ingericht met nieuwe werken van een nieuw stel kunstenaars. Op deze manier kregen zoveel mogelijk kunstenaars de kans zich te laten zien en het publiek te verwonderen. En uiteraard steken zij graag de handen uit de mouwen om de etalages er ook helemaal fris uit te laten zien: dus eerst poesten en dan het leukere werk; het inrichten!

Periode: 14 april – 30 mei 2021.

Phoenix 2.0

 ‘Het meisje met de parel op z’n Meierij’s’ reist zoals gezegd letterlijk door Meierijstad! Al eerder werden de 28 varianten van Het meisje met de parel, geschilderd door cursisten van Phoenix Cultuur, getoond in een leegstaand winkelpand in het centrum van Veghel. Vanaf 14 april t/m 23 mei waren deze werken nu ook te bewonderen in het centrum van Schijndel aan de Kloosterstraat 4.

Voorbijgangers kunnen stemmen middels de QR-code en maakten kans op één van de vier prijzen die beschikbaar werden gesteld door lokale ondernemers. De prijsuitreiking werd verzorgd door wethouder Werk, Jeugd en Cutluur, Menno Roozendaal.

Tweede editie Stichting STUK

De tweede editie van STUK, in het pand aan de Hoofdstraat 49 in Veghel ,startte 1 juni. Dit kunstenaars collectief zetten wederom de schouders eronder en richtten deze etalage opnieuw in met werken van kunstenaars uit hun collectief.

Een oude bekende van VOLOP Den Bosch, Jacqueline Groen, hielp mee. Zij is etaleuse en heeft, naast dat zij zelf via VOLOP een initiatief heeft gerund, dus veel ervaring met inrichten en decoreren. En zie hier het resultaat. Dit keer vooral veel kleur en prachtige sculpturen met een verhaal.

Periode: 1 juni – 15 juli 2021.

Phoenix 3.0

De derde editie van ‘Het meisje met de Parel op z’n Meierij’s’ deed als laatste station op 7 juli Sint Oedenrode aan. Aangezien VOLOP daar alle leegstaande panden reeds ingevuld had, is ervoor gekozen om deze editie te organiseren bij Cultureel Educatief Centrum Mariendael.

De prijzen werden dit keer aangeboden door de stichting Natuurlijk Sint[1]Oedenrode, Brownies & Downies, Healing Zentrum en Thuis In Rooi. Geweldig dat de VOLOP initiatieven aldaar ook een prijs beschikbaar stelden. Tijdens de prijsuitreiking droeg Ad van Schijndel, als kers op de taart, zijn gedicht voor wat speciaal voor ‘Het Meisje met De Parel op z’n Meierij’s is geschreven.

Omroep Meierijstad maakte een leuke reportage over deze bijzondere activiteit die samen met vele lokale partijen is georganiseerd. Een mooi voorbeeld van verassende samenwerkingen met als resultaat meer kleur in de centra van Meierijstad!

Studenten aan zet voor Kika

Studenten van verschillende opleidingen hebben het lege pand aan de Wiekslag 16 omgetoverd tot een gezellige en inspirerende winkel waar van alles te koop en te beleven is. In de maand december kunnen alle bezoekers van het centrum weer in deze leuke winkel terecht waar het bruist van de activiteiten. Een knutselhoek voor kinderen, een photobooth voor de gezelligste kerstfoto’s, een tweedehands speelgoedwinkel en je kunt er terecht voor een warme kop chocomel met worstenbroodje. Alle opbrengsten gaan naar Kika. Mooie samenwerking met MBO De Leijgraaf en Raadhage Makelaardij uit Veghel.