Over Volop

VOLOP Brabant is opgericht naar voorbeeld van VOLOP Den Bosch. Al een aantal jaar laat VOLOP Den Bosch zien dat het mogelijk is leegstaande panden in te zetten om de aantrekkingskracht en toekomstbestendigheid van de binnenstad te vergroten. “De kracht van het succes is de verbindende rol van VOLOP: het samenbrengen van stakeholders en het focussen op het gemeenschappelijke belang. Eigenaren van leegstaande panden, nieuwe initiatieven, gevestigde ondernemers en de gemeente willen immers allen dat de stad aantrekkelijk blijft!” aldus Maruja Gutierrez, projectleider VOLOP Brabant.

Het succes van VOLOP Den Bosch was voor de provincie Noord-Brabant aanleiding om dit concept ook te willen toepassen op andere steden in Brabant. Een aanpak waarbij leegstand en verloedering wordt tegengegaan en de stad een eigen uniek gezicht krijgt. Lokale initiatieven krijgen een kans en de loop in straat keert terug.

VOLOP Brabant heeft een overkoepelende, ondersteunende en begeleidende rol. Om te ondervinden of de aanpak van VOLOP Den Bosch ook werkt in andere steden, krijgen vier middelgrote Brabantse steden de kans om hun ‘eigen VOLOP’ op te richten. De provincie geeft de deelnemende steden hierbij financiële ondersteuning. Na het eerste jaar vindt een evaluatie plaats en wordt gekeken of het project succesvol is.