VOLOP Deurne
Veelzijdig, creatief en ondernemend! Dat is het imago waar Deurne trots op is. Maar als middelgrote gemeente is het ook voor Deurne hard werken om het centrum bruisend te houden Het winkelaanbod staat onder druk en leegstaande winkelpanden ontsieren het centrum. De druk op de centrumondernemers (inclusief horeca) was voor de coronacrisis al groot en is door de Corona-crisis alleen maar toegenomen. Gelukkig zijn de inwoners, de ondernemers, pandeigenaren, andere stakeholders en de gemeente nauw betrokken bij de ontwikkelingen in het centrum. Zij werken hard samen om het centrum ook in de toekomst aantrekkelijkheid en vitaal te houden.
De start van VOLOP Deurne is zo’n voorbeeld van deze ambitieuze aanpak. Na Waalwijk, Oss en Meijerijstad is Deurne namelijk de vierde gemeente die deelneemt aan het project VOLOP Brabant. Dit project heeft als belangrijkste doel om de krachten te bundelen en de aantrekkingskracht van het centrum van middelgrote steden in Brabant te versterken. Hoe? Door leegstaande panden te vullen met verrassende, tijdelijke initiatieven. Het gaat hierbij om ambachtelijke, kunstzinnige en maatschappelijke initiatieven met een lokaal karakter. Daarnaast richt VOLOP zich ook op startende ondernemers met een uniek concept. Het gaat hierbij om concepten die een aanvulling zijn op het bestaande winkelaanbod. Al deze initiatieven krijgen letterlijk de ruimte om zich, op basis van aantrekkelijke voorwaarden, te presenteren aan de bezoeker. De bijzondere en verrassende concepten zorgen ervoor dat de leegstaande panden weer uitnodigen tot een bezoek en zodoende een meerwaarde zijn voor de binnenstad.
VOLOP Deurne is een project van de Gemeente Deurne in samenwerking met Stichting Centrummanagement Deurne en VOLOP Brabant. Het project wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant.
Projectleiding VOLOP Deurne
Karin van Vliet is projectleider van VOLOP Deurne en werkzaam voor het aanjaagteam van de gemeente Deurne: “Als lid van het aanjaagteam help ik pandeigenaren bij het transformeren van hun winkelpanden naar functies als wonen, zorg, ambacht of dienstverlening. De Integrale Centrumvisie geeft de toekomstrichting van het centrum aan: het centrum moet compacter worden, minder leegstand, meer sfeer en beleving, aantrekkelijker om te wonen, werken, winkelen en te recreëren. Het centrum moet meer zijn dan een place to buy. Het moet een place to be of nog beter een place to meet worden. Met het aanjaagteam gaan we versnippering van het winkelaanbod tegen en zorgen we ervoor dat het centrum compact en aantrekkelijk blijft en de leegstand vermindert. Ook de activiteiten van VOLOP Deurne zijn volledig gericht op de toekomstbestendigheid van het centrum. Met verrassende, lokale initiatieven geven we extra kleur aan het centrum. Minder leegstand, meer creativiteit, kansen voor lokale ondernemers en initiatieven zorgen voor een bruisend centrum!”
Talenten uit Deurne geven kleur aan leegstaande etalage
Kartrekker en ervaren fotografe Marije Zuidweg liet zien dat haar uitgangspunt, ‘fris en puur fotograferen vanuit de stilte in jezelf’ tot het mooiste resultaat leidt. Beeldend kunstenaar Angelika Poels voegde daar zowel foto’s als (wand)sculpturen aan toe. Ingrid de Louw liet zien hoe je oude meubels transformeert naar unieke, hippe en vernieuwende kunstwerken. Als jong en aanstormend talent in fotografie vertegenwoordigde Bibbi van der Linden de inbreng van de jongste generatie. Gezamenlijk hebben deze kunstenaars, ieder vanuit de eigen discipline, een sfeervolle en kleurrijke etalage gecreëerd. De reactie van de voorbijgangers en de aandacht op de sociale media (veel likes) waren zeer positief. De door deze plaatsing gegenereerde verkoop van diverse kunstwerken bevestigde dit succes.
Adres: De Wever 8, Deurne
‘Wie Wa bewaurd die hi wa’ in Wever 8
Als opvolger van deze kunstenaars mocht, in hetzelfde pand, Thea Mansvelders haar verzameling spullen uit grootmoeders tijd ten toon stellen. Sinds 1978 verzamelt Thea allerlei iconische voorwerpen: van historische kleding tot oud gereedschap. In de voorbereidende gesprekken bij haar thuis liet de 86-jarige Thea zien hoe haar passie is uitgegroeid tot haar levenswerk. Haar motto: ‘Wie wa bewaurd die hi wa’ heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Een werkelijk stukje cultureel erfgoed met veel spullen welke specifiek uit Deurne komen.
Adres: De Wever 8, Deurne
Deurnese kunst in de etalage
De etalage van het pand aan De Wever 34-38 was de derde etalage welke door VOLOP Deurne mocht worden ingevuld. Vanuit uiteenlopende disciplines hebben vijf Deurnese kunstenaars ook hier het publiek weten te verassen. Marmeren sculpturen, beelden van hout en prachtige schilderijen lieten in deze etalage zien dat Deurne een groot arsenaal creatieve mensen heeft; ook hier bleek uit de reacties op de sociale media dat eenieder het hoge niveau van deze kunstenaars als bijzonder ervoer. De bezoeker van het centrum en het creatieve talent in Deurne blijken elkaar erg te waarderen. Deurne is klaar voor meer creativiteit en kunst in het centrum!
Adres: De Wever 34 – 38
De Lindesjop: een plek voor jongeren om te participeren
Vanuit zijn baan bij Stichting ORO kwam Merijn Swinkels in 2016 tot de conclusie dat er voor een bepaalde doelgroep verstandelijk gehandicapten geen geschikte dagbestedingsplekken te vinden waren. Om vanuit de beschermende omgeving vanuit dagbesteding De Lindehoeve een volgende stap te kunnen zetten, ontstond de behoefte aan een begeleide werkplek welke een meer directe aansluiting heeft met de samenleving. Van daaruit ontstond het idee om de producten die de deelnemers maken, te gaan verkopen in een winkel.
De door Merijn en Anette ingekochte meubels worden hier door de deelnemers ‘opgepimpt’ en verkocht. Hierdoor krijgen zij direct contact met hun klanten en daar kunnen zij naast veel van leren, vooral veel voldoening uithalen.
Tevens is er ruimte in het pand waar kinderen kunnen spelen en is er een grote tafel gekocht waar iedereen elkaar kan ontmoeten onder het genot van koffie en zelfgebakken taart.
De winkel, met als naam De Lindeshop, wordt gekoppeld aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het leren werken met ‘vreemde’ mensen in een ‘onvoorspelbare’ omgeving. Vanuit deze nieuwe werkplek is het tevens mogelijk om de jongeren te verbinden aan de ondernemers in het centrum, diensten aan te bieden en wederdiensten te leveren. Een mooie manier om hen, begeleid en stap voor stap, steeds verder te laten integreren en participeren in de samenleving.
Adres: Martinetplein 4
VOLOP Art 1.0: levendige expositie van Deurnese kunstenaars
Midden in hartje Deurne, op de hoek van de Molenstraat en de Wever, kijken de bezoekers van het centrum al sinds de bouw in 2010 naar een leegstaand pand. Een casco pand van 500 m2 zonder een enkele voorziening. VOLOP Deurne heeft 12 lokale kunstenaars aan elkaar verbonden vanuit diverse disciplines en voila….het idee voor een ambachtelijke expo was geboren: VOLOP Art 1.0. Met deze kunstenaars en tezamen met lokale partijen is het pand omgetoverd tot een inspirerende plek waar van alles te beleven is.
Met deze twaalf kunstenaars is gezamenlijk het pand omgetoverd tot een professionele expo ruimte; VOLOP Art 1.0 was daarmee klaar voor het publiek. In tegenstelling tot de wat meer traditionele exposities was er bij VOLOP Art veel interactie tussen publiek en bezoekers en tussen de bezoekers onderling. Een levendige expo waarbij de kunstenaars persoonlijk vertelden over de achtergrond, betekenis en de gedachte achter het werk. Op deze manier kreeg het publiek een kijkje achter de schermen en kon het kennismaken met het ambacht van de kunstenaar. Voor degene die de opgedane inspiratie direct uiting wilde geven, was er de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse workshops.
Door een papieren deur in te trappen, verzorgde wethouder Marinus Biemans de officiële opening. Namens de Provincie waren Elles Aertsen (Procesmanager Stedelijke Transformatie) en Carlijn Aarntzen (beleidsmedewerker Werklocaties) aanwezig bij de opening.
De VVV zorgde voor extra promotie door ruim aandacht te besteden aan de pop up expo op zowel hun site, hun sociale media kanalen en door vermelding op digitale borden langs de weg. De lokale kranten, en ook het Eindhovens Dagblad, bezochten de expo en publiceerde een uitgebreid artikel (zie bijlage 3). In al deze uitingen was veel positieve aandacht voor VOLOP Deurne. De vele bezoekers, de reacties in het gastenboek en de media lieten zien dat de expo erg werd gewaardeerd.
Het succes van VOLOP Art 1.0 vroeg om een vervolg. Op basis van diverse filmpjes met enthousiaste bezoekers en kunstenaars, werd de eigenaar overtuigd en was er ruimte voor VOLOP Art 2.0.
Adres: De Wever 34-36, Deurne
VOLOP Art 2.0: het vervolg!
Het succes van de eerste versie en de ontstane kruisbestuivingen zorgden ervoor dat de tweede groep van elf kunstenaars snel kon worden samengesteld. Met nog meer kunstdisciplines en nog meer variatie in leeftijd en achtergrond van de kunstenaars, werd wederom een in het oog springende expo neergezet.
Als voorzitter van Centrummanagement Deurne opende Erwin Boerenkamps, samen met Karin van Vliet, de expositie VOLOP Art 2.0. Ook pandeigenaar Rob Hendriks sprak op enthousiaste wijze het publiek toe en mocht daarna als eerste met de kwast een streep zetten op het doek waarmee een begin werd gemaakt van een mooi schilderij waaraan alle aanwezigen hun bijdragen leverden.
Door het succes en de bekendheid van VOLOP ART 1.0 was er ook voor deze tweede editie veel belangstelling. Om dit verder te stimuleren zette VOLOP Deurne via de sociale media afwisselend twee kunstenaars in de spotlight. Op deze wijze bleef de expo onder de aandacht van het publiek en bleef het pand een locatie waar levendigheid en ontmoeting centraal stonden. Naast alle reuring rondom beide expo’s was het voor de kunstenaars prettig dat er ook veel werk kon worden verkocht.
De Wever 34-36, Deurne